روکش دندان چیست

روکش دندان مانند کلاهی است که بر روی تاج دندان قرار می‌گیرد و زیبایی را به دندان‌های شما اضافه می‌کند.

روکش دندان را می‌توان به عنوان آخرین راهکار موثر برای حفظ و نگهداری تاج دندان معرفی کرد. البته توصیه می‌شود پیش از اینکه اقدام به روکش کردن دندان کنید، سایر روش‌های درمانی را از جمله، کامپوزیت ونیر، لمینت سرامیکی و بیلداپ دندان را مورد بررسی قرار دهید.

روکش دندان
روکش دندان

به طور کلی زمانی که یک دندان روکش می‌شود، نیاز است تا حجم قابل توجهی از آن تراشیده شود تا جا برای روکش باز شود. به همین دلیل بخش زیادی از دندان از بین خواهد رفت. به همین دلیل ممکن است طول عمر دندان کوتاه شود. در نتیجه بهتر است تا از روکش دندان برای دندان‌های خاص استفاده کنید.

موارد استفاده از روکش دندان

پوسیدگی دندان

در بسیاری از موارد بیماران با پوسیدگی شدید دندان به دندانپزشکی مراجعه می‌کنند. در موارد این چنینی معمولاً دندانپزشک اقدام به روکش دندان می‌کند، اما گاهی نیاز است تا برای اینکه بتوان روند درمان را به خوبی انجام داد، درمان ریشه انجام شود. همچنین گاهی دندان برای افزایش میزان تاج نیاز به جراحی دارد اما می‌توان گفت روکش دندان یکی از موثرترین روش‌های درمان برای دندان‌های پوسیده است.

شکستگی دندان

گاهی نیز ممکن است برخی از افراد در اثر یک حادثه بخشی از دندان خود را از دست بدهند. یکی از موارد کاربردی روکش دندان، در درمان شکستگی دندان است. البته گاهی نیز شکستگی دندان به شکلی است که با درمان‌های کامپوزیتی و بیلداپ (Build Up)، می‌توان دندان شکسته را ترمیم کرد اما در برخی از موارد به خصوص در مورد آسیب‌های دندان‌های جلو، از روکش دندان استفاده می‌شود.

بریج‌های دندانی

در برخی از موارد ممکن است در بخشی از فضای فک، دندان‌ها دچار پوسیدگی و آسیب شده باشند. در چنین مواردی دندانپزشکان از بریج‌های دندانی (یا پل‌های دندانی) استفاده می‌کنند. در واقع بریج‌های دندانی کمک می‌کنند تا فضای خالی بین دندان‌ها با چند دندان مصنوعی، به دندان‌های سالم کناری، متصل شوند. برای این اتصال از روکش استفاده می‌شود.

ایمپلنت‌های دندانی

در واقع می‌توان گفت که روکش نیز یکی از مراحل درمان ایمپلنت است. پس از جراحی و کاشت ایمپلنت، روکش را بر روی فیکسچر ایمپلنت قرار می‌دهند.

ایمپلنت دندان و بریج دندان
ایمپلنت دندان و بریج دندان

توجه داشته باشید روکشی که بر روی فیکسچر ایمپلنت قرار می‌گیرد، دارای مقاومت بیشتری نسبت به روکشی است که بر روی تاج دندان قرار می‌گیرد.

انواع روکش دندان

روکش برای دندان دارای انواع مختلفی است که برخی از آنها شامل موارد زیر است:

روکش‌های فلزی

در ساخت این روکش‌ها تنها از فلز استفاده شده است. آلیاژی که برای ساخت روکش‌های فلزی در نظر گرفته شده، شامل فلزات طلا، پلاتینیوم، کبالت-کروم و نیکل-کروم است. روکش فلزی یکی از بهترین و مقاوم‌ترین نوع روکش است که می‌تواند در زمان جویدن غذا فشار بسیار بالایی را تحمل کند اما این روکش دارای یک مشکل است و آن رنگ تیره آن است. رنگ آن باعث شده تا بسیاری از بیماران از این نوع روکش استفاده نکنند. همچنین این روکش برای استفاده بر روی دندان‌های جلو مناسب نیست.

روکش‌های سرامیکی

روکش‌های سرامیکی به طور کامل از سرامیک ساخته شده‌اند. این نوع از روکش دارای رنگ بسیار طبیعی است و می‌تواند گزینه بسیار مناسبی برای ترمیم دندان‌های جلویی باشد، اما متاسفانه روکش سرامیکی در مقایسه با سایر روکش‌ها از مقاومت کمتری برخودار است. به همین دلیل نیاز است تا در زمان استفاده از این روکش به موارد مختلفی از جمله مقامت دندان توجه داشت.

روکش‌های فلز سرامیک

همان طور که از نامش پیداست، این روکش از ترکیب فلز و سرامیک ساخته شده است. روکش‌های سرامیک یا PFM (Porcelain Fused to Metal) یکی از قدیمی‌ترین انواع روکش است که از سال 1950 تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته است. در واقع ساخت روکش فلز سرامیک بدین صورت است که قالب آن را از فلز می‌سازند و بر روی آن روکشی از سرامیک قرار می‌دهند. مقاومت سرامیک از مقاومت فلز کمتر است و این احتمال وجود دارد که سرامیک آسیب بببیند و مجدداً به ترمیم نیاز داشته باشد، اما به طور کلی می‌توان روکش فلز سرامیک را به عنوان یک روکش مقاوم و مناسب معرفی کرد.

روکش دندان چگونه انجام می‌شود؟

1- مرحله آماده‌سازی دندان است که می‌تواند شامل درمان ریشه و آماده‌سازی دندان باشد. آماده‌سازی دندان به معنای تراشیدن آن است و پس از آن قالب‌گیری انجام می‌شود.
2- در این مرحله ساختار روکش (قالب اولیه) بر روی دندان بیمار انجام می‌گیرد. در صورت نبود مشکل، بیمار نوع روکش دندان را انتخاب می‌کند.
3- در مرحله سوم، روکش سرامیک بر روی قالب قرار می‌گیرد و مجدداً مراحل ساخت آن مورد بررسی قرار می‌گیرد.
4- در مرحله چهارم، روکش در کوره قرار داده می‌شود و پس از آن روکش با چسب به طور دائم و یا موقت بر روی دندان قرار داده می‌شود.

طول عمر روکش دندان چقدر است؟

طول عمر روکش کاملا بستگی به نوع روکش دارد. یکی از مقاوم‌ترین نوع روکش، روکش طلا است، و در درجه بعد، سایر روکش‌های فلزی از طول عمر بالایی برخودار هستند. گاهی روکش‌های فلزی می‌توانند همیشگی باشند اما برای روکش‌های سرامیکی نمی‌توان طول عمر مشخصی در نظر گرفت.

هزینه روکش دندان چه قدر است؟

هزینه این کار بستگی به موارد مختلفی دارد. برای دریافت هزینه با کلینیک ما به شماره ۰۲۱۷۷۹۷۶۵۷۹ یا ۰۹۰۵۹۵۱۶۶۶۶ تماس بگیرید.

به این مطلب امتیاز دهید. سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز است.
[تعداد امتیازها 7 عدد و میانگین امتیازها 5]